Monday 30 March 2015

Pengukus Dan Kuih Puteri Ayu

Tak sia-sia Like Kuih Puteri Ayu kat FB Kathy Kay. Kuih kesukaan ramai termasuk lah saya dan hubby... Bila hubby cakap lama dah tak makan kuih tu kita pun masuk jarum lah... jom la beli pengukus nanti sayang buat kuih tu.... Malam tu juga kitaorang pergi beli... mhal juga pengukus ni rupanya.... Beli yg paling comel(kecil) kat kedai tu diameter 22cm. Itu pun dah RM35.99 tau... tapi kena beli juga sebab nak buat kuih tu...
Hari Sabtu lepas, lepas balik kenduri ex-officemate , terus pergi kedai bakeri... Nak beli barang untuk kuih tu... tapi tak leh buat juga sebab kelapa kat kedai dah abih, terpaksa tunggu hari Ahad....

Jom intai-intai resepi kuih Puteri Ayu.Mana tahu ade bahan kat dapur tu boleh la  mencuba.

RESEPI: KUIH PUTERI AYU
Sumber: Page KATHY KAY-JOM jengah dapur KK

Bahan-Bahan
80gm Gula Aising(lebih kurang 3/4 cawan)
2biji telur gred B
1/2 sdt Ovelet
1sdb Tepung Ubi
80gm Santan Pekat (lebih kurang 1/2 cawan)-azwa pakai santan kotak
90gm Tepung Gandum(lebih kurang 3/4 cawan)
Pandan Emulco
Pewarna Hijau

Atasnya
1 cawan Kelapa Parut (putih shj)
1 sdb Tepung Jagung
1/4 sdt Garam

Caranya:
Pukul telur, gula dan ovelet hingga gebu dan pekat.
masuk semua bahan lain dan pukul lagi hingga sebati dan pekat.
Sapu acuan dengan minyak. ambil lebih kurang 1sdt campuran kelapa dan tekan dalam acuan.
Sudukan adunan kedalamnya.
Kukus lebih kurang 15 minit dengan api sederhana.



Sama pula wana dengan tudung saji
Zoom sikit


Perasmian

No comments:

Post a Comment